fbpx

Registrujte se

Prijavite se

Zaboravili ste lozinku

Izgubili ste lozinku? Unesite svoju adresu e-pošte. Dobit ćete vezu i stvorit ćete novu lozinku putem e-pošte.


You must login to ask question.

Šta nam donosi Novi Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine donesen je novi Zakon o računovodstvu i reviziji zbog potrebe unapređivanja te oblasti, kao jedan od ciljeva ekonomske politike.

Federacija BiH je dosad imala zakon o računovodstvu i reviziji usvojen 2009. godine, a u primjeni je od početka 2010. godine. Nijedna izmjena nije urađena u tom tom tekstu, a mnoge stvari su se u međuvremenu mijenjale, zbog čega je promjene bila neophodna.

Ovim se propisom uvodi dosta promjena, ali neke od najvažniji su način razvrstavanja pravnih lica, uvođenje mikro pravnih osoba za koje su pojednostavljena pravila za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja , te transparentnost svih izvještaja.

Pored toga, u cilju smanjenja obaveza, Zakonom se ukida i obaveza sačinjavanja i prezentiranja periodičnih (polugodišnjih) finansijskih izvještaja, kao i troškova privrednim društvima u tom kontekstu. Novi Zakon o računovodstvu možete pogledati ovdje https://orfis.ba/download/zakon-o-racunovodstvu-i-reviziji-u-federaciji-bosne-i-hercegovine/

Related Posts