fbpx

Registrujte se

Prijavite se

Zaboravili ste lozinku

Izgubili ste lozinku? Unesite svoju adresu e-pošte. Dobit ćete vezu i stvorit ćete novu lozinku putem e-pošte.


You must login to ask question.

Udruženje poslodavaca FBIH uputilo je Sindikatu Prijedlog radnog teksta – Opšteg kolektivnog ugovora

Dana 08.09.2015. godine Udruženje poslodavaca u FBIH uputilo je Savezu samostalnih sindikata BIH Prijedlog radnog teksta – Opšteg kolektivnog ugovora i Prijedlog Protokola za vođenje pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Iz Udruženja navode da su reagovali bez odlaganja i sačinili prijedlog novog opšteg kolektivnog ugovora, u želji da se izbjegne pravna praznina u njihovoj primjeni, jer Zakon o radu propisuje da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

„Ovim činom pokazujemo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Takođe, time želimo da ukažemo na neosnovanost tvrdnji da UP FBiH želi da se ukinu kolektivni ugovori i da eksploatiše radnike. Samo striktno dogovorena pravila ponašanja, koja će se obostrano poštovati, ujednačen nivo zaštite prava radnika i međusobno uvažavanje između poslodavaca i radnika, može odvesti do ekonomskog rasta, a time i do porasta standarda života i povećanja radničkih prava“, navodi se u saopštenju.

Od socijalnih partnera očekuju da se pregovori vode u dobroj vjeri i namjeri uz uzajamno uvažavanje i raspravu zasnovanu na argumentima, te da se prilikom razgovora vodi računa o minimumu socijalne zaštite radnika, ali i o dostignutom stepenu ekonomskog razvoja i nivou produktivnosti privrede.

 „Sigurni smo da je to neophodan preduslov za postizanje  dogovora, na zadovoljstvo našeg članstva i članstva SSSBiH. Na taj način pokazaćemo  našu spremnost i sposobnost da rješavamo i najteže probleme, u opštedruštvenom interesu te poslati pozitivnu poruku najširoj javnosti i domaćim i stranim institucijama da poslodavci žele sistemsko rješenje koje će štititi dobrog radnika i odgovornog poslodavca“, navode iz UP FBiH.

Related Posts